Články o kávě

IRSKÁ KÁVA, NESMRTELNÁ ELEGANCE KÁVY A ALKOHOLU

25. leden není jen tak nějaký obyčejný den – svátek má totiž jeden velmi elegantní a chuťově neodolatelný nápoj, který lidstvo s radostí popíjí již neuvěřitelných 71 let. Ano, dnes se slaví National Irish Coffee Day a celý čtvrtý lednový týden je označován jako Irish Coffee Week! Pojďme se tedy společně podívat na její historii a jak má vlastně správná irská káva vypadat.

Historie

Původ irské kávy (irsky Caife Galeach), jak je z názvu zřejmé, hledejme v Irsku, a to konkrétně na západním pobřeží v městě Foynes. Zde si na místním letišti v roce 1943 Brendan O’Regan otevřel restauraci a kavárnu, která ihned patřila mezi špičky v celém Irsku. Vedením podniku O’Regan pověřil Joe Sheridana.

Jedné zimní noci téhož roku odletěla z letiště Shannon Airport linka do Kanady. Počasí nebylo vůbec příznivé, a proto se letadlo po několika hodinách ve vzduchu na pokyn kapitána vrátilo zpět na letiště ve Foynes. Personál restaurace byl okamžitě zkontaktován, aby došel do práce a cestující nemuseli během čekání na lepší povětrnostní podmínky trpět hlady či žízní. Joe Sheridan dostal za úkol připravit něco, co by lidi zahřálo. Nenapadlo ho nic jiného, než spojit kvalitní irskou whiskey s kávou. Cestujícím samozřejmě nesmírně chutnalo, a když se jeden z nich optal, zda použil brazilskou kávu, Sheridan s úsměvem odpověděl: „Ne, to byla irská káva!“ A název byl na světě….

Irská káva se následně stala vyhlášenou místní specialitou a dodnes si ji zde můžete vychutnat podle originální receptury. Paradoxem je, že největší slávu tento nápoj získal až s příchodem do San Francisca. Novinář Stanton Delaplane ochutnal irskou kávu připravenou ve Foynes a ve spolupráci s tehdejším majitelem Buena Vista Cafe Jackem Koepplerem ji od 10. listopadu 1952 zařadili do nabídky kavárny. Všemu předcházely hodiny a hodiny hledání toho správného receptu, který by odpovídal irské kávě podávané v letištní restauraci. Se správnou konzistencí smetany jim musel pomoci i starosta San Fransica, který mimo jiné vlastnil mlékárnu. Není pochyb, že se jim to povedlo a kavárna je dodnes známá především díky tomuto klasickému nápoji.

Tentokrát žádné espresso

Irská káva je velmi jednoduše řečeno míchaný nápoj obsahující horkou kávu, irskou whiskey, třtinový cukr a s výraznou vrstvou smetany na povrchu. V našich končinách se velmi často můžete setkat s „irskou kávou“, která je připravena z prodlouženého espressa (v lepším případě) a klasickou šlehačkou. Výsledek může být samozřejmě chuťově v pořádku, pravdou však je, že irská káva je jen jedna a podobné variace by označení irská káva mít neměly.

Příprava

Sklenici o objemu okolo 230 ml nahřejte nalitím opravdu horké vody a následně ji vylijte. Přidejte dvě čajové lžičky třtinového cukru, filtrovanou kávu a pořádně zamíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Dále přidejte velkého panáka irské whiskey, rozhodně s ní nešetřete.

Asi nejtěžší je správně našlehat smetanu. Na irskou kávu použijte 30% smetanu ke šlehání, kterou zpracujte tak, aby nebyla tuhá ale ani příliš tekutá. Cílem je mít smetanu vyšlehanou do konzistence, která se bude dát na kávu nalít a zároveň vytvoří jednotnou a vyrovnanou, zhruba 2 centimetry širokou, vrstvu na povrchu. Aby se vám smetana s kávou nesmíchala, nalévejte ji do sklenice opatrně přes lžičku. Výsledek by měl připomínat další původem irský nápoj – pivo Guinness s typicky jednotnou vrstvou bílé pěny na povrchu.

Zážitkem při popíjení irské kávy je právě kontrast mezi horkou kávou se silným alkoholem a studenou jemně vyšlehanou smetanou. Irská káva se proto nikdy nesmí míchat, aby se při její konzumaci zachovala tato jedinečná vlastnost.

Irská káva je klasika prověřená časem. Přináší jedinečnou chuť, zahřeje, je krásná na pohled a nikdy nevyjde z módy. Neváhejte si dnes jednu dát, je přece National Irish Coffee Day! 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.