Články o kávě

HARIO JAPONSKÝ KRÁL ALTERNATIVNÍCH PŘÍPRAV

Jsou z Japonska a zná je snad každý milovník kávy. Vyrábějí široký sortiment potřeb pro přípravu kávy a na trhu nemají konkurenci. Jejich historie a tradice výroby se píše už devadesát dva let. Víte, o kom je řeč? Ano, je to firma Hario.

Pro mnoho lidí je Hario synonymem ke dripperu, ale možná ani netušíte, jak široký je sortiment, který nabízejí. Jejich výrobky najdete v mnoha českých obchodech. Počínaje kávomlýnky prvotřídní kvality, přes pomůcky pro různé způsoby filtrace kávy, až po všechny typy konvic a konviček, které k tomu můžete potřebovat. Nutno ale podotknout, že kromě kávy se specializují také na příslušenství k přípravě čaje, které umí stejně kvalitně, i když to není zdroj jejich proslulosti. Koneckonců každý rok zveřejňují aktuální katalog zboží, který je ke zhlédnutí najejich webových stránkách, a ve kterém je obsaženo vše, co aktuálně vyrábějí.

Historie

Jak již bylo zmíněno, společnost funguje už bezmála sto let. Na začátku ale vyráběla zcela jiné věci, než kvůli kterým ji dnes známe. Od roku 1921, kdy ji v Tokiu založil Hiromu Shibata, se jednalo o čistě sklářskou firmu, jejíž výrobky byly určeny pro využití ve fyzice a chemii. Jak roky ubíhaly, Hario se vyvíjelo a měnilo.

Podnik, jehož původní název zněl Hiromu Shibata Works, procházel v průběhu let zásadními proměnami. Neměnila se jen organizační struktura firmy a její názvy, ale především kvalita a úroveň produktů. Na tom měl zásadní podíl výzkum tavení skla.Když se v roce 1949 po mnohaletém výzkumu úspěšně podařilo tavení takzvaného „Hario Glass“, velmi kvalitního a pevného skla, znamenalo to zásadní posun.

Jen o pár let později už se název společnosti začínal podobat tomu dnešnímu, zněl Shibata Hario Glass. Zaměření výroby ale zůstávalo stále stejné, i když už na vyšší úrovni. Jednalo se o autorizovaný závod vyrábějící skleněné výrobky pro chemickou analýzu. Ani tady se ale rozvoj firmy nezastavil a začalo se objevovat tepelně odolné nádobí.

Roku 1964 se divize tepelně odolného nádobí od zbytku společnosti oddělila a dala tak vzniknout podniku Hario Co. Ruku v ruce s tímto krokem začala také masová výroba tohoto nádobí z kvalitního, pevného a tepelně odolného skla. Oddělená produkce fungovala až do poměrně nedávné doby, ale v roce 1999 se firny Hario Co a Shibata Glass Co opět sloučily a začaly nést názevHario Glass Co. V tomto období vznikla také domovská stránka a distribuční centrum Hario.

Historie Haria, jaké známe dnes, je opravdu dlouhá a spletitá. Jejich celosvětová proslulost je jakýmsi důkazem opravdové kvality výrobků, kterým můžete věřit. Jak sami prezentují na svých stránkách, kvalita, design a funkčnost jsou pro ně prioritou. A nejspíš právě proto jsou jejich výrobky tak rozšířené.

Široký sortiment

Je důležité zmínit, že se v jejich sortimentu najdou i kousky, které skleněné nejsou. Zajišťují totiž vše, co můžete k alternativní přípravě kávy potřebovat. Kromě samotných dripperů, vacuum potů, chemexů a dalších, které z většiny ze skla (nebo i porcelánu) jsou, produkují například i papírové filtry, kovové konvice na horkou vodu se speciálním dlouhým zobáčkem, nebo třeba i digitální váhy. Pokud se tedy rozhodnete ke koupi produktu značky Hario, nemusíte se bát, že byste nesehnali další potřebné komponenty. Mají zkrátka všechno.

Díky tak komplexní nabídce najdete zboží firmy Hario na mnoha e-shopech s kávovým příslušenstvím, stejně tak jako ve spoustě kaváren, které se neomezují jen na espresso. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, ale díky opravdové kvalitě vám mohou vydržet navždy. Pokud se ale bojíte, že by vám například skleněný dripper mohl upadnout a tímto způsobem se zničit, nezoufejte. Zrovna u tohoto kousku se vyrábí i plastový sourozenec, který sice postrádá kouzlo skla a porcelánu, ale odolnost mu rozhodně nechybí. Zkrátka a dobře, z jejich sortimentu si prostě musí vybrat každý. 

A co říci závěrem? Hario je stálice na trhu a firma s dlouholetou tradicí, která si přízeň zákazníků doopravdy zasluhuje. Koneckonců, svědčí o tom i fakt, že její název je znám snad každému, kdo si doma rád připravuje kvalitní kávu.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.