Články o kávě

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA KÁVY 4: AEROPRESS

Příprava kávy v aeropressu je středně náročná a vhodná ke každodennímu použití. Aeropress i vše co k přípravě potřebujete je skladné a lehce přenositelné. Najednou připravíte až 200 ml kávy. Obrovskou výhodou je množství různých postupů práce s aeropressem a každý z nich z kávy dostane trošku jiné tělo, trošku jinou dochuť, nebo zvýrazní či potlačí ovocitost. Díky tomu také vznikají po celém světě soutěže, kde si účastníci navzájem poměřují ty své, zaručeně nejlepší metody.

Co budete potřebovat a za kolik:

K přípravě potřebujete mlýnek s mlecími kameny a nastavitelnou hrubostí mletí, aeropress s papírovými filtry, váhu s přesností alespoň na 1g, jakoukoli rychlovarnou konvici, hrnek nebo konvičku, kam budete "tlačit" kávu. Pokud máte základně vybavenou domácnost (tedy váhu a konvici na přípravu horké vody), pořídíte zbytek vybavení do 2.000 Kč.

Základní metoda přípravy kávy v aeropressu

Do sítka aeropressu vložíte papírový filtr a dobře propláchneme horkou vodou, abyste z filtru vyplavili papírovou chuť. Sítko nasadíte na tělo aeropressu a tělo nasadíte na hrnek nebo konvičku sítkem dolů. Přidáte 18 g kávy mleté jemněji než na dripper a zalijete 50 ml vody (po číslo 1 na aeropressu) o teplotě 900C. Ihned nasadíte píst, aby vám voda při preinfuzi neunikala. Po 30 sekundách zalijete vodou až po číslo 4 a 10 sekund mícháte jedním směrem až do víru. Nasadíme píst a ihned tlačíte. Při této metodě používáte větší tlak, proto je třeba dbát zvýšené pozornosti při výběru konvičky. Tenkostěnnou raději nepoužívejte.

Obrácená metoda přípravy kávy v aeropressu

Do sítka aeropressu vložíte papírový filtr a dobře propláchnete horkou vodou, abyste z filtru vyplavili papírovou chuť. Spojíte tělo s pístem tak, aby těsnění pístu bylo na čísle 4 a postavíte dnem nahoru na píst. Do těla vsypete asi 18 g kávy mleté jemněji než na dripper. Začnete měřit čas. Zalijete do půlky vodou o teplotě 930C, lehce a krátce promíchnete a dolijete 5 mm pod okraj, zašroubujete sítko s filtrem a necháte odpočinout. Po 40 sekundách (od doby, co jsme začali měřit čas) obrátíte na hrnek nebo konvičku a ihned tlačíme konstantní rychlostí po dobu 20 sekund.

Tip na zlepšení

Na aeropress lze pořídit i kovový filtr. Výhodou je, že kovový filtr nezachytává oleje, tak jako filtr papírový. Docílíte tak výraznějších ovocnějších chutí u připravované kávy.

Ostatní postupy

Metod, jak si připravit kávu v aeropressu je opravdu hodně. Přinášíme vám recepty, které používají ti nejlepší na soutěžích z celého světa:

1) Guilia Greta Prochetino - 3. místo na Italian AeroPress Championship 2014

Obrácená metoda, 25 g kávy, 50ml preinfuze studenou vodou po dobu 5 minut, 200 ml vody o teplotě 930C a ihned tlačit.

2) Simone Cattani - 2. místo na  Italian AeroPress Championship 2014

Obrácená metoda, 22 g kávy, 30 ml preinfuze vodou o teplotě 850C po dobu 30 sekund, 220 ml vody té samé teploty, nechat odpočinout 105 sekund a tlačit.

3) David Spinelli - 1. místo na Italian AeroPress Championship 2014

Trošku náročnější ale stojí za vyzkoušení:

Základní metoda, 16 g kávy, jemné mletí jako na espresso, zalít 30ml vody o teplotě 800C na 30 sekund, pak přidat 30ml vody o teplotě 800C na 20 sekund, pak přidat 4 g kávy mleté jemněji než na espresso, pak přidat 90ml vody o teplotě 780C na 30 sekund, pak přidat 50ml vody o teplotě 780C, jednou promíchnout, přidat 50ml vody o teplotě 780C a jemně tlačit.

4) Andrew Bettis - 3. místo na United States AeroPress Championship 2014

Základní metoda, 17 g kávy, zalévat po dobu 30 sekund vodou o teplotě 950C, dokud nedosáhne hladina čísla 4, nasadit píst a nechat odpočinout 40 sekund. Pak 10 sekund míchat a velmi pomalu tlačit.

5) Brendon Glidden - 2. místo na United States AeroPress Championship 2014

Základní metoda, 14,7 g kávy mleté trochu jemněji než na V 60, 250 ml vody o teplotě 960C. Tělo naplníme kávou, zalijeme 60 ml vody a necháme "kvést" 30 sekund. Přilijeme zbytek vody, zavřeme pístem a po 105 sekundách tlačíme po dobu 30 sekund.

6) Jeremy Moore - 1. místo na United States AeroPress Championship 2014

17 g kávy, 277 ml vody. Preinfuzi nepoužívat! Jenom pomalu zalívat a pomalu tlačit.

7) Shuichi Sasaki - 1. místo na Japan AeroPress Championship 2014

Základní metoda, 17 g kávy jemněji mleté, 220 ml vody o teplotě 800C, pomalu zalít a pomalu tlačit.

8) Lukáš Solanič - 1. místo Czech Aeropress Competition 2013

Základní metoda, 18 g kávy jemně mleté skoro jako na espresso, preinfuze 400C vodou po dobu 60 sekund s nasazeným pístem, dolít po okraj 800C vodou  a ihned tlačit.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.