Články o kávě

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA KÁVY 3: Dripper a Clever Dripper

V minulém článku ze seriálu Domácí přípravy kávy jste se dočetli, že základem dobré přípravy je kvalitní, čerstvě mletá zrnková káva, filtrovaná voda, správný poměr kávy a vody a také čas louhování. Další důležitou věcí je metoda, kterou budete kávu připravovat. Vybírat můžete podle částky, kterou jste ochotní do přípravy kávy investovat, nebo taky podle náročnosti jednotlivých metod přípravy.

Dnes si přiblížíme dripper neboli filtrování kávy přes papírový filtr umístěný v nádobě ve tvaru trychtýře. Je to jedna z nejpoužívanějších metod, možná i proto, že kávovou sedlinu i s filtrem jednoduše vyhodíte do odpadkového koše.

Budete si vybírat dripper podle ceny nebo množství připravované kávy?

Drippery dělíme především podle velikosti a tím pádem podle množsví kávy, kterou chceme připravit. U nás se dají lehce sehnat drippery od japonské firmy Hario.

Dripper V 60 – 01 je vhodný pro jednu osobu, připravíte v něm najednou 250 ml kávy. Pořídíte jej od 200 Kč (plastový) do 500 Kč (keramický nebo skleněný). Budete k němu potřebovat filtry s označením V 60 – 01 (100 ks do 140 Kč) a jakýkoli hrnek o objemu asi 300ml. Můžete si pořídit i originál konvičku Hario V 60 – 01 (kolem 500 Kč), ale nutné to není.

Dripper V 60 – 02 je ideální pro 2 až 3 kávomilce a připravíte v něm najednou 450 ml kávy. Sehnat se dá od 250 Kč (plastový) do 600 Kč (keramický nebo skleněný). Kromě papírových filtrů s označením V 60 – 02 (100 ks za 150 Kč) se budou hodit šálky nebo hrnky. Určitě budete potřebovat konvičku (jakoukoli kolem 100 Kč nebo originál Hario V 60 – 02 do 600 Kč).

Clever Dripper připraví kávu o celkovém objemu až 500 ml. Hodí se tedy i pro větší společnost, ale můžete v něm připravit kávu i pro jednoho. Pořídíte jej za 450 Kč (plastový). Filtry zakupte o velikosti 4 (100 ks za 50 Kč) nebo se dají použít i V 60 – 03 (100 ks za 160 Kč), pokud jim přehnete špičku, aby lépe seděly do trychtýře. Konvičku budete potřebovat taky (jakoukoli kolem 100 Kč nebo originál Hario V 60 – 02 do 600 Kč).

Příprava dripperu V 60 – 01

Nejprve si odvažte 17 g kávy. Hrubost mletí by měla být výrazně větší než na espresso, ale trochu jemnější než při přípravě french pressu. Hrubost mletí si zapamatujte, bude se vám hodit, když zjistíte, že výsledná káva není zcela v pořádku a budete potřebovat hrubost upravit. Dále budete potřebovat asi 500 ml filtrované vody o teplotě 92 – 940C. Dripper usadíte na hrnek, vložíte do něj filtr a důkladně propláchnete horkou vodou. Pak do filtru nasypete kávu, zalijete 30 ml horké vody a necháte asi 30 sekund odpočinout. Pak pomalu, tenkým proudem a krouživým pohybem směrem od středu zaléváte kávu. S krátkými přestávkami by proces filtrace měl trvat do 3 minut a měli byste spotřebovat 250 ml vody. Dripper sundáme z hrnku a filtru se jednoduše zbavíme vyhozením do koše. Káva je hotová.

Příprava dripperu V 60 – 02

Postup i hrubost mletí bude úplně stejná jako u V 60 – 01 s tím rozdílem, že použijete 30 g kávy a tu budete zalévat 450 ml vody. Nezapomeňte kávu spařit 30 ml vody a nechejte ji také odpočinout asi 30 sekund. Protože tentokrát vám hrnek stačit nebude, použijte konvici o objemu 500 – 600 ml. Začátek i konec louhování kávy se v ní krásně spojí a vy pak budete mít ve všech šálcích stejně vyváženou chuť.

Příprava Clever dripperu

Tato metoda je proti klasickému dripperu trošku jednodušší. Můžete si více hrát s hrubostí mletí, protože díky stopperu, který clever dripper má, si jednoduše odřídíte dobu louhování. Po zalití káva z Clever dripperu neodtíká a přefiltruje se až ve chvíli, kdy jej usadíte na konvičku. V ten moment se stopper odblokuje a káva se postupně přefiltruje.

Na přípravu budete potřebovat 30 g kávy a 500 ml vody. Kávu není potřeba zvlhčovat menším možstvím vody jako u V 60. Prostě kávu ve filtru jen zalijete, počkáte 2 minuty a poté nasadíte na konvičku. Tím uvolníte stopper a káva se přefiltruje. Pokud chcete připravit menší množství kávy, jednoduše použijete méně vody i kávy. Při určování správného množství se můžete řídit základním pravidlem: 60 – 70 g kávy na 1 l vody.

Pár rad na závěr

Pokud je káva příliš hořká, zvolte mletí více na hrubo. Pokud je káva příliš plochá a nevýrazná, pomelte zrno příště více na jemno. Pokud budete měnit hrubost mletí, dodržte stejnou dobu extrakce i teplotu vody. Pokud používáte Clever dripper, můžete také zkoušet různou dobu extrakce. S teplotou vody si hrajte, až naberete více zkušeností. Při ochutnávání se řiďte především vaší chutí. Je dobré si o jednotlivých přípravách pořizovat záznamy, při další přípravě se pak budete lépe orientovat.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.