Kávové zajímavosti

COFFEESPOT jak se praží káva na Slovácku.

Autor: Redakce KávovéListy.cz |

Když jsem hledal pražírnu kávy Coffeespot mezi Zlínem a Uherským Hradištěm, projížděl jsem krásnou přírodou nekonečně rovného Slovácka. A když už jsem si myslel, že jsem na konci světa, objevila se malá vesnice Kudlovice a v ní pan Jiří Plšek ve své rodinné pražírně Coffeespot. A protože zdejší svérázný majitel pražírny je zároveň velmi upovídaný, dověděl jsem se snad ještě více, než jsem hledal.

Jak a kdy došlo ke vzniku pražírny Coffeespot?

Všechno byla samozřejmě velká souhra náhod. Jako velcí milovníci kávy jsme v roce 2008 zakoupili nový kávovar a začali hledat dobrou, v Česku praženou kávu. Vhodného dodavatele jsme našli v Praze a díky zájmu našeho okolí a známých nás napadla myšlenka začít kávu prodávat. Pražírna s dodávkou kávy na základě našich objednávek z eshopu souhlasila. A tak začaly první nesmělé krůčky našeho obchodování s kávou. Bylo však hrozně těžké ohlídat kvalitu kávy, kterou jsme nevyráběli pod kontrolou a začali jsme přemýšlet o vlasním stroji a pražení. Takto hodně zjednodušeně vznikla rodinná pražírna, která díky spokojenosti a velkému počtu zákazníků rychle a směle roste.

Jaký sortiment káv u Vás najdeme?

Momentálně pražíme okolo dvaceti druhů káv, z toho jeden druh bez kofeinu a mícháme tři druhy espresso směsí.

Když nakupujete zelenou nepraženou kávu, podle čeho si ji vybíráte? Poslední dobou maličko měníme koncepci a rozšiřujeme portfolio káv s jasným původem, z konkrétní oblasti a farmy a s co nejzajímavějším chuťovým profilem. Abychom tyto kávy odlišili od naší rozsáhlé stálé nabídky a zákazníkům zjednodušili výběr, chystáme se zařadit do nabídky tyto kávy pod značkou White Bean Coffee. Vybíráme kávu od všech důležitých světových dovozců. Také jsme začátkem letošního roku navázali obchodní spolupráci s pěstiteli z Dominikánské republiky a Brazílie, což skýtá do budoucna hodně zajímavý vývoj a směr naší pražírny.

Kde všude si mohou zájemci vaši kávu zakoupit, popřípadě ochutnat?

Jedničkou je pro nás momentálně internetový prodej. Poslední dobou ale rychle roste zájem o naši kávu „zdravě“ přemýšlejících kaváren. Z nejzajímavějších je to ve Zlínském kraji Kavárna v kostce a v Praze nová kavárna Coffee room. Obě shodou okolností provozují baristi, kteří prošli londýnskou „školou“ a je to hodně znát na přístupu ke kávě, tak i k zákazníkům a vůbec celému konceptu jejich podniků.

Jaké máte plány do budoucna?

Aktuálně řešíme neustálý vývoj a růst pražírny a vůbec transformaci celého kávového trhu v česku. Takže chceme letos rozšířit výrobu o nový pražící stroj a dotáhnout spolupráci s pěstiteli do stavu, kdy bude obchod prospěšný pro všechny strany. V neposlední řadě i pro zákazníka. Dlouhodobý plán je zařadit se mezi špičku českých soukromých pražíren a stavět tak, jako doposud, na kvalitě kávy, osobním přístupu a spokojenosti zákazníka jako hlavních prioritách.

Tip redakce: Když dostanete chuť zkusit něco nového, neuděláte vůbec špatně, když sáhnete po světle pražené kávě z řady White Bean Coffee.

-
-
-

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.