Články o kávě

COFFEE SOURCE: Nevyčerpatelný zdroj kávy v srdci Evropy

Pražírnu výběrové kávy Coffee Source jsem poprvé navštívil před dvěma lety. Tehdy jsem hledal dobré espresso v okolí Francouzské ulice v Praze a našel takový malý obchůdek s kávou, espresso mašinou a pražírnou ve vedlejší místnosti. Dal jsem si pár skvělých káv a zjistil pár smělých plánů do budoucna.

Dnes je situace kolem Coffee Source úplně jiná. Z Francouzské ulice se pražírna přestěhovala do Štěrboholské a k malému obchůdku s kávou přibyla kavárna se zahrádkou a tréninkové centrum pro baristy. Možná to místo znáte jako Coffee House Prague.

Pražírna Coffee Source

Petra Košťála, majitele Coffee Source, jsme zastihli v pražírně ve Štěrboholské ulici. Stál u pražičky ve své typické čepici. Odbyl nás rychlým pozdravem a zmizel zpět k hučícímu stroji. Podívali jsme se na sebe pohledem: dnes se toho asi moc nedovíme. Za pár minut se k nám však vrátil s vysvětlením: „Zastihli jste mě po prvním cracku, musel jsem to dodělat. Káva je u mě na prvním místě“. Z pana Košťála se nakonec vyklubal sympatický chlapík, který toho o kávě a pražení ví opravdu hodně.

Pražírna Coffee Source nakupuje kávu většinou od obchodníků s kávou v zahraničí. Není totiž jednoduché naplnit kontejner a dělat direct trade, čili nakupovat kávu přímo z plantáže. „I když kupujete kávu od překupníka, získáte kvalitní výběrovou kávu, navíc v malém množství. Přesto si musíte dávat pozor, i v tomto byznysu lehce narazíte na různé bandity,“ říká pan Košťál a dodává: „Když jsme měli výpadek indické kávy, dostal jsem kontakt přímo na plantáž a rozletěl se do Indie pro BIO kávu. Já jsem tochu skeptický k těmto certifikacím, vždy to zavání tím, jestli to je pravda nebo ne. Když jsem ale tu plantáž viděl, byla skutečně na vysoké úrovni. Nenašli byste tam žádné chemikálie. To už prostě ze svého přesvěčení nepoužívají“.

Věčně diskutovaná brazilská káva

„V 70. letech nikdo nedbal na kvalitu, káva se prostě nějak pěstovala. Dnes je třeba v Brazílii obrovský trend všechny plantáže obracet na pěstování výběrové kávy. Dříve byla brazilská káva spíše podprůměrná, dnes už jsou výběrové kávy odtamtud vynikající a je jich čím dál víc“ říká Petr Košťál a my se hned ptáme, co to vlastně výběrová káva je a dostáváme hbitou odpověď: „Je to v podstatě jakákoli káva, ale jde o to, aby byla vystopovatelná. Musíte vedět, z jaké plantáže je, kdo ji vypěstoval. Neměla by být smíchána z několika farem, neměla by mít výrazné defekty a měla by mít určité chuťové parametry a hodnocení víc než 80 bodů v cuppingu SCAE.“

V pražírně pana Košťála se pražící stroj téměř nezastaví. Zakázek mají tolik, že teď budou přikupovat další novou pražičku. Přesto v Coffee Source velké množství upražené kávy nenajdete. Ihned ji totiž expedují k zákazníkům. Kávu si můžete objednat v e-shopu, koupit v podnikové prodejně Coffee House Prague nebo vychutnat v mnoha kavárnách, kam kávu dodávají. Pro Café Fara nebo pražskou kavárnu Monolok dokonce připravují speciální espresso směsi, které ochutnáte pouze v těchto kavárnách.

Coffee House Prague

Tuto malebnou prodejnu kávy s kavárnou, zahrádkou a tréninkovým centrem najdete v Praze na Francouzské ulici č. 100. Na espresso mlýnku mají vždy skvělou směs a občas i nějakou jednodruhovou výběrovou kávu. Můžete si tady posedět v malé kavárně nebo si kávu koupit domů. Mají ji uskladněnou v prodejních silech a pečlivě označenou datem pražení. A pokud vám doma chybí filtry nebo chcete doplnit svou sbírku přístrojů na přípravu kávy, všechno tu mají.

Nás však nejvíce zaujalo tréninkové centrum. Školí tu jak své zaměstnance, tak i baristy z kaváren, kam kávu dodávají. „Jak jezdím po kavárnách, do kterých kávu dodáváme, vždy ochutnávám espresso nebo cappuccino. Když to není v pořádku, je potřeba personál zaškolit. Bereme je do tréninkového centra, kde je naučíme správné postupy“ říká nám Jiří Kloz, který má na starost právě dodávku kávy do kaváren. A pan Košťál hned dodává: „Nemůžeme dopustit, aby někdo ochutnal kávu a na základě toho, že ji barista neumí připravit, odsoudil celou produkci naší pražírny. Káva je totiž u nás na prvním místě!“.

-
-
-
-
-

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.