Články o kávě

Čekanková káva: Jaké má účinky a pro koho je vhodná?

Pokud se ve světě kávy pohybujete už nějakou dobu, pravděpodobně znáte i alternativy kávy, které nejsou jen chutné, ale i zdravé. Jednu takovou možnost přináší i čekanková káva. Tento nápoj v poslední době získává stále větší popularitě, i když nejde o žádnou novinkou. Již naše babičky čekankovou kávu milovaly, tehdy byl pro ni typický spíše název cikorková. Jedná se však o kávu v pravém slova smyslu? Kořen čekanky (cikorky) se nejprve usuší, poté namele a nakonec vypraží do jemné hořkosti, čímž vznikne nápoj připomínající klasickou kávu. Jaké má čekanková káva účinky a pro koho je vhodná? 

 Co je čekanka a odkud pochází čekanková káva?

Čekanka obecná je léčivá bylina s krásnými modrými květy, která hojně roste v Evropě, Severní Americe i Asii. V lidovém léčitelství je ceněná pro své všestranné zdravotní účinky, přičemž lze využít všechny její části.  Jako náhražka kávy se používá pouze její kořen, známý pod názvem cikorka. 

Oblíbená čekanková káva, jak ji známe dnes, vznikla během hospodářských krizí a válek. V době, kdy byla pravá káva luxusem, který si mnoho lidí nemohlo dovolit, cikorka se ukázala jako nenáročná plodina, kterou bylo možné pražit a připravit z ní horký nápoj připomínající kávu. První zmínky o čekankové kávě pocházejí z konce 17. století, kdy se tento nápoj poprvé objevil v Belgii a Nizozemí. Dnes se čekanková káva vrací na scénu, především díky svým přínosům pro zdraví. I když chuťově klasickou kávu zcela nenahradí, její největší výhodou je absence kofeinu. Je tak ideální i pro ty, kteří se chtějí vyhnout jeho účinkům nebo ho nemohou z různých zdravotních důvodů přijímat.

NÁŠ TIP
Zajímá vás více o bezkofeinové kávě? Sepsali jsme pro vás článek: Bezkofeinová káva: Jak se vlastně vyrábí? A je zdravá?

 cekankova-kava

Jaké jsou účinky čekankové kávy?

Čekanková káva je populární nejen jako zdravější alternativa ke klasické kávě, ale také díky svým významným přínosům pro zdraví. Mezi její hlavní účinky patří: 

  • Podpora trávení: Kořen z čekanky obsahuje známé prebiotikum inulin, což je vláknina, která je nezbytná pro správnou funkci probiotik ve střevech a přispívá k lepšímu trávení. 
  • Absence kofeinu: Jelikož neobsahuje kofein, je čekanková káva ideální volbou pro ty, kteří chtějí omezit jeho účinky, například těhotné či kojící ženy.
  • Podpora normální funkce jater: Čekanka je vyhledávanou bylinou pro své detoxikační účinky, stimuluje tvorbu žluči, což napomáhá trávení tuků a podporuje správnou funkci jater.
  • Regulace hladiny cukru v krvi: Inulin pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru, což je žádoucí pro lidi, kteří se snaží stabilizovat svou hladinu cukru v krvi. 
  • Nízký obsah kalorií: Jedná se o nízkokalorický nápoj, pokud si hlídáte svůj kalorický příjem nebo držíte dietu, nebojte se zařadit čekankovou kávu do svého jídelníčku. 

Věděli jste, že oblíbené nápoje caro a melta obsahují čekanku?
Populární přírodní nápoje Caro a Melta jsou tradiční cereální nápoje, které se vyráběji pražením zrn ječmene, žita, čekanky, popřípadě cukrové řepy (Melta). Tato přírodní směs, známá jako kávovina neobsahuje kofein, a je tak vhodná pro těhotné ženy nebo dokonce i pro děti. 

 Příprava čekankové kávy: krok za krokem

Rádi byste si připravili doma čekankovou kávu, ale nevíte, jak na to? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, se kterým přípravu snadno zvládnete. 

  1. Sklizeň a čištění kořene: Vyrazte na sklizeň čekanky nejlépe na podzim, kdy má kořen nejvíce vlákniny. Kořeny důkladně očistěte od hlíny a omyjte.
  2. Sušení: Kořeny nakrájejte na tenké plátky a nechte důkladně vysušit na slunci nebo v sušičce na ovoce. Sušte při teplotě maximálně 60 °C, dokud nejsou zcela vysušené. Sušení při teplotě do 60 °C je klíčové, pomáhá totiž zachovat cenné látky.
  3. Pražení: Důkladně vysušené kořeny rozložte na plech a pomalu pražte v předehřáté troubě na 180 °C. Pražení trvá obvykle 30 - 40 minut. Vypražené kořeny poznáte podle hnědé barvy a typické kávové vůně.
  4. Mletí: Pražené kořeny nechte vychladnout a poté je namelte na jemný prášek pomocí mlýnku na kávu. Vždy si namelte jen takové množství kořene, které budete potřebovat na přípravu jednoho šálku.
  5. Příprava kávy: Jednu až dvě lžičky prášku zalijte horkou vodou a nechte pár minut vyluhovat, poté přeceďte.
  6. Dochucení a servírování: Nápoj nechte pár minut odstát, poté si k němu přidejte mléko, med, cukr nebo jiné oblíbené ingredience. 
NÁŠ TIP
Sběr a sušení čekanky není nic pro vás? Vydejte se místo na louku do některého z ověřených e-shopů, kde si koupíte již hotovou směs na přípravu čekankové kávy. Zvolit můžete čistou kávovinu z kořene čekanky nebo kombinaci s dalšími praženými obilovinami pro ještě jemnější chuť. 

 

 Stojí čekanková káva za vyzkoušení?

Čekanková káva potěší hlavně ty, kteří se chtějí vyhnout kofeinu, ale přesto si chtějí vychutnat šálek lahodného nápoje podobného kávě. Navíc nabízí řadu zdravotních benefitů jako je podpora trávení a normální funkce jater. Díky obsahu inulinu pomáhá se střevní mikroflórou a může být skvělým pomocníkem při hubnutí. Neváhejte ji vyzkoušet a zjistěte, zda se stane součástí vašeho každodenního rituálu.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.