Články o kávě

Bezkofeinová káva: Jak se vlastně vyrábí? A je zdravá?

Přestože bezkofeinová káva nemá kdo ví jak dlouhou historii, dnes byste jen horko těžko hledali kavárnu, která tuto vychytávku vůbec nemá v nabídce. A není se čemu divit – vždyť decaf si můžete dopřát ve kteroukoliv denní dobu a chuťově je od klasické kávy téměř k nerozeznání. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se vyrábí? A je vlastně zdravá? V našem dnešním článku se na to podíváme.

Co je bezkofeinová káva vlastně zač?

Bezkofeinová káva je taková káva, která neobsahuje téměř žádný kofein. Ani pokročilé výrobní postupy většinou nedokáží odstranit naprosto všechen kofein, a proto v kávě vždy nějaké zanedbatelné množství zbývá. Konkrétně obsah kofeinu v decaf kávě upravuje i mezinárodní legislativa:

  • Pro Spojené státy platí, že bezkofeinová káva musí být zbavena aspoň 97% původního kofeinu.
  • Pro evropský trh pak platí, že obsah kofeinu v zrnech nesmí být vyšší než 0,1%.

V řeči absolutních čísel je tak evropská legislativa o něco mírnější a místní bezkofeinová káva může obsahovat kofeinu o něco více, ale přesto je to relativně zanedbatelné množství, které by nikomu nemělo způsobovat žádné problémy. Většina bezkofeinových káv tak podle dostupných údajů obsahuje zhruba 3 mg kofeinu. To je ve srovnání třeba s tím, kolik kofeinu obsahuje porce espressa, jen naprosto minimální množství.

Bezkofeinová káva kofein sice obsahuje, ale jen velmi malé množství.
Bezkofeinová káva kofein sice obsahuje, ale jen velmi malé množství.

Jak se bezkofeinová káva vyrábí?

Bezkofeinová káva nepochází z žádného speciálně vyšlechtěného kávovníku, který by produkoval zrna bez kofeinu. Jedná se o zrna naprosto běžného kávovníku (ať už arabika, nebo robusta), která jsou dále pomocí poměrně složitých procesů zpracována.

Asi nejtypičtější a nejčastější proces se občas nazývá evropský proces a spočívá v namáčení kávových zrn do vodní lázně, do níž se uvolní značná část látek obsažených v kávě. Poté se přidají různé chemikálie (např. methylenchlorid) a ty se postarají o odstranění kofeinu. Následně jsou zrna ponořena zpátky do vodní lázně, aby zpětně nasála veškeré oleje a další dříve uniklé látky, které jsou zodpovědně za chuť a vůni kávy.

Samozřejmě existují také nechemické procesy, z nichž nejvýznamnější je tzv. švýcarský vodní proces. U něj se taktéž přípraví vodní lázeň, do které se nechá vyluhovat kofein. Vzniklý roztok se pak filtruje přes aktivní uhlí a tím se zbaví kofeinu. Následně se zrna opět umístí do roztoku, aby zpětně nasála oleje a další potřebné látky. Problém je, že tento proces je finančně relativně náročný, a proto se s ním setkáte jen u dražších káv.

Je bezkofeinová káva zdravá?

Použití chemikálií při výrobě bezkofeinové kávy by mohlo leckoho trochu rozrušit. Není ale důvod se toho bát, výsledný produkt by měl být při dodržení stanoveného postupu zdravotně zcela nezávadný. Ba naopak, celou řadu pozitivních dopadů sdílí bezkofeinová káva s tou klasickou, což opakovaně prokázaly mnohé vědecké studie. Naopak ale existuje také několik účinků, za které vděčíme jen a pouze kofeinu, a proto z nich jako konzumenti bezkofeinové kávy příliš profitovat nebudete. Jedná se o ty neustále skloňované benefity jako je lepší soustředění nebo možná podpora spalování tuků a další.

I když se bezkofeinová káva vyrábí za přítomnoti chemikálií, neměla by být nijak škodlivá.
I když se bezkofeinová káva vyrábí za přítomnoti chemikálií, neměla by být nijak škodlivá.

Jakou doporučujeme?

Na trhu dnes najdete celou řadu bezkofeinových káv a dokonce i populární malé pražírny často nasedají na vlnu decaf a nabízí své poctivě zpracované a pečlivě vybírané arabiky bez kofeinu. Pokud hledáte spíše nějaké levnější a komerčnější řešení, skvělou volbou je podle nás Decaf od společnosti Illy, který běžně seženete i v supermarketu.

Co si z toho tedy odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že i bezkofeinová káva nějaké zanedbatelné množství tohoto stimulantu obsahuje, ale pokud je vám z klasické kávy špatně nebo zkrátka jen chcete omezit svůj denní příjem kofeinu, je to určitě dobrá volba. Navzdory tomu, že se většina dostupných decaf káv vyrábí pomocí chemikálií, nejsou známa žádná negativa. Naopak, spoustu benefitů sdílí bezkofeinovky s klasickými kávami. A když už je řeč o klasických kávách, viděli jste náš žebříček nejlepších káv nebo srovnání nejlepších káv ze supermarketu? Pokud ne, na obě hodnocení káv doporučujeme se podívat.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.