Články o kávě

ARABIKA: Jaké odrůdy se nejčastěji pěstují?

V minulém článku jsme si představili dva nejvýznamnější druhy kávovníku – kávovník arabský neboli Arabiku a kávovník statný neboli Robustu. Dozvěděli jste se, jaké jsou mezi nimi rozdíly, ať už v pěstování nebo i chuťovém profilu. Dnes se zaměříme na kávu Arabika, která tvoří kolem 70 % světové produkce, a odpovíme na otázku: Jaké jsou její nejčastěji pěstované odrůdy?

Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského se od sebe liší již na pohled – vzrůstem dřeviny, tvarem a velikostí (často i barvou) listů, květů a plodů. Každá odrůda má své specifické vlastnosti a vyžaduje rozdílné podmínky pro růst a jinou péči. Zatímco jedna potřebuje ke své maximální produktivitě vyšší nadmořskou výšku, jiné se daří lépe v nižších nadmořských výškách. Zatímco jednu odrůdu není možné pěstovat v oblastech se silnými větry, protože její plody z kávovníku snadno opadávají, jiná je do větrných oblastí naopak vhodná, protože její plody na větévce dobře drží. Na základě specifických vlastností jednotlivých odrůd si farmář zvolí pro pěstování takovou, která bude nejvhodnější právě pro jeho plantáž. Nejčastěji se setkáváme s těmito odrůdami kávovníku arabského:

Typica

je základní druh Arabiky, ze kterého se vyvinula řada další odrůd. Typica pochází z Etiopie a je přesně tou odrůdou, která byla vůbec prvně klasifikována jako kávovník arabský (lat. Coffea Arabica). Typica má relativně nízkou produkci, je však známá pro svou výbornou kvalitu. Kávovník je vysoký kolem 4 m, má kuželovitý tvar a rovný kmen.

Bourbon

vysadili Francouzi uprostřed indického oceánu na ostrově Bourbon (nynější název Réunion) okolo roku 1708. Bourbon má produkci o 20 – 30 % větší než Typica, stále ale produkuje kávy méně než většina jiných odrůd. Má relativně malé plody, na větévce uspořádané hustě u sebe. Kávové třešně dozrávají rychle a stává se, že při velkém větru a deštích snadno opadávají. Pro pěstování této odrůdy je ideální nadmořská výška mezi 1000 a 2000 m n.m. Kvalita odrůdy Bourbon je vynikající, velmi podobná Typice. Kávové plody jsou často žluté (Yellow Bourbon), někdy mohou mít i červenou barvu (Red Bourbon).

Caturra

je přírodní mutací odrůdy Bourbon, která byla objevena v Brazílii, poblíž města Caturra, v první polovině 20. století. Tento kávovník má vysokou produkci, přičemž kávová zrna jsou vysoce kvalitní. Vyžaduje ale rozsáhlou péči a pravidelné hnojení. Kávovník je dobře přizpůsobivý na jakékoliv prostředí, nejlépe mu však vyhovuje nadmořská výška mezi 500 – 1700 m n.m. S vyšší nadmořskou výškou se zvyšuje i jeho kvalita a produkce naopak klesá. Kávové třešně mohou být buď červené (Red Caturra) nebo žluté (Yellow Caturra).

Catuai

je vysoce plodící odrůda, která vznikla zkřížením odrůd Mundo Novo a Caturra. Spojuje v sobě odolnost kávovníku Mundo Novo a vysokou produktivitu Caturry. Catuai se často používá v oblastech se silnými větry a dešti, protože zralé plody se na větcích drží a nepadají. Stejně jako Caturra potřebuje tato odrůda časté hnojení a péči. Catuai patří k nejvíce pěstovaným odrůdám v celé Latinské Americe. Plody jsou buď červené (Red Catuai) nebo žluté (Yellow Catuai).

Catimor

Tato odrůda není vyvinutá čistě z kávovníku arabského. Catimor je kříženec odrůd Caturra a Timor*, byl vyšlechtěn za účelem vysoké produktivity a odolnosti vůči chorobám. Při pěstování v nižších nadmořských výškách je kvalita kávy v šálku srovnatelná s jinými odrůdami. Ve vyšších nadmořkých výškách (od 1200 m n.m.) však mají odrůdy jako Bourbon, Caturra a Catuai kvalitu v šálku o poznání lepší.

*Timor je mezidruhový kříženec Arabiky a Robusty, který byl objeven ve 40. letech 20. století a vyšlechtěn kvůli své vysoké odolnosti vůči rzi.

Gesha

patří v posledních letech mezi nejčastěji pěstované odrůdy kávovníku. Původně pochází z vesnice Gesha v Etiopii. V 50. letech 20. století byla pěstována jako odrůda vysoce odolná proti rzi a na přelomu 21. století došlo k jejímu znovu objevení. Farmáři ji pěstují ve vyšších nadmořských výškách, aby měla opravdu vynikající chuť a vytěžili z ní tak maximum. V šálku chutná výrazně sladce, s tóny lesního ovoce.

Maragogype

je přírodní mutací odrůdy Typica, která byla nalezena v Brazílii, blízko města Maragogipe. Kávovník je mohutnější než Bourbon nebo Typica. Jeho produkce je nízká, jeho kávová zrna se řadí mezi největší na světě. Nejlépe se rostlině daří mezi 600 a 800 m nadmořské výšky. Tato odrůda obsahuje nižší množství kofeinu (kolem 0,6 %). K zemím, kde se dnes Maragogype běžně pěstuje, patří Nicaragua, Guatemala a Mexico. Plody mohou být opět buď žluté nebo červené barvy.

Maracatu

Zvaná také Maracaturra. Je křížencem odrůd Maragogype a Caturra. Jedná se o relativně novou odrůdu, jejíž pěstování se postupně rozšířilo po celé Střední Americe. Na základě vlivu Maragogype má tento kávovník velmi velká zrna.

Mundo Novo

je přírodní hybrid mezi Typicou a Bourbonem, který byl prvně objeven v Brazílii. Tato odrůda je velmi odolná vůči chorobám, má vysokou produkci, uzrává však o něco později než ostatní odrůdy. Kávovníku Mundo Novo vyhovuje nadmořská výška mezi 1000 a 2000 m n.m. Kávové třešně mají červenou barvu.

Pacamara

je kříženec odrůd Maragogype a Pacas**, který byl vytvořen v El Salvadoru roce 1958. Vlivem Maragogype má kávová zrna opět velká. Kávu nejlepší kvality tato odrůda produkuje, pokud je pěstována ve vyšších nadmořských výškách. Chuťový profil bývá mimořádný, v šálku je káva vyvážená, s citrusovými a květinovými tóny.

**Pacas je přírodní mutací odrůdy Bourbon, byla objevena v El Salvadoru roku 1949.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.