BRAZÍLIE: ZEMĚ S NEJVĚTŠÍ PRODUKCÍ KÁVY NA SVĚTĚ

Brazílie. Země fotbalu, karnevalů a zejména kávy. Tato země leží ve třech klimatických pásmech, pro pěstování kávy těch nejvhodnějších, což z ní dělá největšího světového vývozce. O zdejších podmínkách pěstování, produkce i zajímavostech se můžete dozvědět na letošním ročníku festivalu Týden kávy, kde vám přední brazilský barista Marcelo Wesley Babinski odpoví na vše, co vás bude zajímat.

Historie pěstování kávy v Brazílii

Kávová historie v Brazílii se začala psát již v první polovině 18. století, kdy francouzští osadníci donesli do státu Pará první kávové rostliny z Etiopie. Poptávka po brazilské kávě rostla velmi rychle a již v roce 1840 se Brazílie stala největším vývozcem kávy na světě. 

Majitelé největších kávových plantáží měli v tomto státě moc ekonomickou, sociální i politickou. Tato kávová éra však Brazílii přinesla mnohem více. Železniční infrastukturu, vývoj bankovní infrastruktury a industrializaci obecně.

Historie pěstování kávy však skýtá také svou temnou stránku. Otroctví. V začátcích pěstování bylo do Brazílie přivezeno na půl mlionů otroků. Následné zrušení otroctví v roce 1888 s kávovou scénou notně zahýbalo. Avšak netrvalo dlouho a brazilská vláda zavedla nové multikulturní programy, které dávaly práci evropským pracovníkům.

Další velkou zkouškou pro Brazílii byl počátek 20. let. Velká hospodářská krize v roce 1929. Ceny kávy prudce klesaly, tuny kávy se pálily, jelikož nebyli odběratelé. Avšak ani tato zkušenost Brazílii nepoložila na lopatky.

Díky překonání těchto těžkých zkoušek je dnes Brazílie největším světovým producentem kávy. 

brazilska kava 2

Kávová produkce v Brazílii

Ty největší brazilské plantáže se nachází zejména v jihovýchodních státech – Minas Gerais, São Paulo a Paraná, kde životní prostředí a klima skýtají ty nejvhodnější podmínky k pěstování těch nejlepších kávových zrn.

Trocha čísel jak si na tom Brazílie stála s produkcí v roce 2011. Podle údajů Mezinárodní kávové asociace se celkově v tomto roce vyprodukovalo 2 609 040 tun kávy z 2 339 630 ha půdy. Jednalo se o arabicu i robustu. Do světa se pak  exportovalo 1 808 462 tun zelené kávy z čehož valnou většinu – 1 648 262 tun tvořila arabica a zbytek robusta.

Zajímavosti z Brazílie

Mezi největší odběratele brazilské kávy ve světě patří Německo, Spojené státy, Itálie, Japonsko a Belgie. 

Brazílie však nepatří jen mezi největšího světového vývozce. Samotní Brazilci jsou největšími konzumenty kávy. Na hlavu každého Brazilce ročně padne neuvěřitelných 79,7 litrů kávy. Zajimavý je však také fakt, že v Brazílii místní pijí tu horší kávu – především robustu. A to z prostého důvodu, tu nejlepší posílají do světa.

Většina plantáží se sklízí v období sucha, které zde začíná v červnu a končí v září. Další zajímavostí je, že narozdíl od většiny zemí se v Brazílii káva zpracovává výhradně suchým procesem. Nasbírané kávové třešně se suší na slunci 8 – 10 dní (tato doba se může vlivem nepříznivého počasí protáhnout až na 4 týdny). Následně se vysušená vrstva bobulí odstraní v procesu loupání, takto připravená, očištěná zrna se balí do 60 kg pytlů a putují k odběratelům.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top