Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Woodbridge, United States

Víte,
co je výběrová káva?

Možná jste se už někdy setkali s termínem výběrová káva. Možná víte, že se dá koupit v každé dobré pražírně. My jsme šli do hloubky a zkusili odpovědět na následující otázky: Co je výběrová káva? Jak se hodnotí? V čem je jiná než kávy běžně dostupné v obchodech? Proč si ji koupit? Kam pro ni zajít?

Co je výběrová káva

Výběrová káva (z angl. specialty coffee) je vyráběna z kávových zrn té nejvyšší kvality a nejčastěji se jedná o druh arabica. Na kvalitu zrn má vliv mnoho faktorů. Nejvíce je kvalita zrn ovlivněna geografickými a klimatickými podmínkami. Obsah živin v půdě a počasí totiž silně ovlivňují chuťový profil kávy. Důležitý je také způsob sběru a vlastní zpracování zrn. U káv vysoké kvality jsou plody kávovníku sklízeny ručním selektivním sběrem, kdy jsou jednotlivě trhány pouze dobře uzrálé plody. Nasbíranou kávu poté zemědělci zpracovávají buď suchým (dry-processed), mokrým (wet-processed) nebo polopromytým způsobem (semi-washed). Pro výběrovou kávu je častěji volen způsob mokrý nebo polopromytý. Obě tyto metody jsou náročnější než suché zpracování, ale káva je ve výsledku kvalitnější.

Jak se káva hodnotí

Zpracovaná kávová zrna prochází mnohými testy kvality. Nejběžnější metodou k rozpoznání a ohodnocení aromatických a chuťových kvalit je degustace kávy. Při degustaci jsou hodnoceny a bodovány aroma, chuť, acidita, tělo, dochuť, lahodnost, vyváženost, čistota šálku, jednotnost a celkový dojem. Z těchto aspektů je počítáno konečné skóre, které se pohybuje na stupnici 0 – 100 bodů.

Dle stanov americké asociace Specialty Coffee Association of America (SCAA) je termínem výběrová káva označena taková káva, která při degustaci získá v celkovém souhrnu minimálně 80 a více bodů. Z toho káva s body 80 – 84 je značena jako velmi dobrá (very good), s body 85 – 89 jako vynikající (excellent) a s body 90 – 100 jako výběrová káva mimořádně kvalitní (outstanding).

Pro porovnání, běžné kávy dostupné v obchodech dosahují skóre mezi 50 – 79 body. Kvalita těchto káv se pohybuje od dobré přes průměrnou až po nižší. Někdy v obchodě narazíte na velmi levnou kávu, ta pak spadá spíše do rozmezí 40 – 49 bodů a je již velmi nízké kvality (bellow grade). Všechny kávy s hodnocením pod 40 bodů jsou brány jako nekvalitní (off grade), z těch se často vyrábí káva instantní.

V čem je jiná

Důležitým znakem výběrové kávy je záruka původu, který je přesně daný a zcela dohledatelný. U této kávy budete vždy vědět z jaké země a oblasti pochází, někdy se dozvíte přímo jméno plantáže. Uvádí se také, kdy byla káva sklizena a jakým způsobem byla zpracována. Naproti tomu u káv komerčních a běžně dostupných v obchodech je původ většinou nedohledatelný. Často se dozvíte pouze zemi, odkud byla káva dovezena, a v případě, kdy je káva označena např. jako Brazil 100% Arabica, se s velkou pravděpodobností bude jednat o směs káv z plantáží celé země.

Proč si ji koupit a kam pro ni zajít

Producenti výběrových káv se zaměřují v první řadě na kvalitu. Pokud zkusíte šálek výběrové kávy, bezpochyby poznáte rozdíl v kvalitě, jenž je patrný v každém stupni jejího zpracování. Výběrovou kávu je ideální koupit přímo v pražírně, kde jsou kávová zrna skladována v surovém stavu, nepražená. Při optimálním skladování si nepražená káva uchová vysokou kvalitu minimálně 6 měsíců. Postupně je káva po menších dávkách pražena a následuje vlastní prodej zákazníkovi. Tímto postupem je zaručena nejvyšší možná čerstvost. Právě ta je nesporně jednou z největších výhod při nákupu celých kávových zrn z pražírny.

Upražená zrna si ponechávají své typické aroma a chuť dva až čtyři týdny. Po měsíci už poznáte, že káva začíná pomalu ztrácet aroma a postupně i chuť. Pokud ovšem kávu pomelete, aroma i chuť se vytrácí už do 15 minut. Pro Váš nejlepší požitek je proto ideální kupovat celá kávová zrna nejpozději dva týdny od data pražení a doma si kávu pomlít těsně před přípravou. Zakoupené balení kávy většina pražíren doporučuje spotřebovat nejpozději do dvou až tří měsíců.
 

Na celém světě existuje mnoho různých druhů výběrové kávy a všechny mají společného jmenovatele – vysokou kvalitu. Po šálku výběrové kávy budete překvapeni, jak skutečná káva doopravdy chutná. Každá má svou typickou chuť, aroma, aciditu, lahodnost… Zkuste si sami zajít do pražírny či kavárny s výběrovou kávou a nechejte si naservírovat šálek tohoto lahodného nápoje. Vězte, že poznáte rozdíl…

autor: Pavlína Hlavačková, Kávové listy




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Den kávy ve Zlíně už tento víkend!

Třetí ročník Dne kávy se uskuteční v rámci KávaFestu v sobotu 20. října v prostorách kongresového centra Zlín. Velký svátek milovníků kávy se letos pochlubí novými prostory i množstvím kávových zážitků.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku