Zobrazujeme akce z Vaší lokality: , United States

VACUUM POT
KOUZELNÝ KÁVOVÝ RITUÁL

Filtrovanou kávu můžeme získat mnoha způsoby a jedním z nich je i použití přístroje zvaného Vacuum pot. Na první pohled vypadá jako součást vybavení chemické laboratoře, která nemá s kávou nic společného. Omyl! Odhalte s námi tajemství tohoto netradičního způsobu přípravy kávy, který nabízí nejen skvělou podívanou ale i chuť.

Vacuum pot (anglicky též siphon brewer) tvoří dvě skleněné nádoby, baňky vyrobené z chemického varného skla, které spojuje trubice s filtrem. Základním principem Vacuum potu je teplotní roztažnost plynů a přetlak, který vytlačí vodu z dolní baňky do horní, a následný podtlak, který naopak dostane vodu, resp. již hotovou kávu, z horní baňky zpět do dolní. Nezbytnou součástí Vacuum potu je lihový nebo propanbutanový ho­řák.

Příprava kávy

Jako u všech alternativních příprav, i zde záleží především na poměru kávy a vody, hrubosti namletí, času a teplotě vody. Stejně jako u většiny alternativních metod přípravy kávy i zde používáme nejčastěji 60 – 70 gramů kávy na jeden litr vody. Pro nejběžnější objem přístroje 330 ml proto použijeme kolem 20 gramů kávy namleté na střední hrubost, o něco jemněji než na drip. Filtr je možné použít papírový nebo látkový z bavlny, jehož značnou nevýhodou jsou nároky na údržbu. Musí se často prát bez použití saponátu, protože má tendenci zachycovat do sebe pachy. Káva je pak tímto často ovlivněna. Papírový filtr je nutné před použitím prolít nejlépe vařící vodou, která z něj odstraní veškeré nežádoucí látky a zbaví výslednou kávu papírové chuti.

U Vacuum potu je nejdůležitější sledovat teplotu vody. Ideální je teplota 92 – 94 °C, kterou potřebujeme získat v horní baňce. Nejprve ve spodní nádobě necháme vodu nad plamenem vařit. U lihového hořáku je možné nastavit si velikost plamene dle potřeby upravením délky knotu. Jakmile ke spodní nádobě připojíme horní část a utěsníme, vzduch, který v nádobě zůstal, se teplem roztáhne a veškerou vodu vytlačí do horní baňky. Voda se díky kontaktu s filtrem a horní baňkou ochladí, je vhodné ji zamíchat a přeměřit, zda má skutečně požadovanou teplotu.

Následně můžeme vsypat namletou kávu a pořádně zamíchat, aby se veškerá káva rovnoměrně namočila. V první fázi začne unikat spousta oxidu uhličitého, obzvlášť u čerstvé kávy. Mícháním vrstva oxidu z větší části opadne a kávu pak můžeme nechat v klidu vyextrahovat. V závislosti na hrubosti namletí doporučujeme pohybovat se mezi 1 – 2 minutami.

Po požadovaném čase extrakce zhasneme plamen pod Vacuum potem a vzduch v dolní baňce se při ochlazování začne smršťovat na svou původní velikost, tím pádem se káva pomalu přefiltruje dolů. Kávu je dobré na začátku ochlazování lehce zamíchat, aby se vytvořil správný tvar kávové sedliny na filtru a tím i ideální průtok přes filtr. Voda vždy teče převážně cestou nejmenšího odporu a nemuselo by jinak dojít k rovnoměrné filtraci.

Kávu v dolní baňce necháme ještě vychladnout, neboť nádoba byla přímo nad plamenem a je stále horká. Káva navíc při nižších teplotách často odhalí více chutí.

Na kolik peněz Vacuum pot vyjde?

Cena Vacuum potu, který vyrábí japonská firma Hario, činí bez mála dva tisíce korun včetně hořáku. Vzhledem ke skleněnému provedení přístroje se nemusíte bát, pokud byste si některou část omylem rozbili – nádoby se dají zvlášť přikoupit. Vacuum pot jako takový je určen pro bavlněné filtry, pokud byste chtěli použít papírové, budete potřebovat přikoupit speciální kovový adaptér na papírové filtry, který seženete do tří set korun. Při přípravě se samozřejmě neobejdete také bez kvalitního mlýnku, váhy a stopek.

Pro koho se hodí?

Vacuum pot vyžaduje větší počáteční investici do přístroje a zároveň i více času pro přípravu nápoje. Je dobré kávě už rozumět a mít ochotu si s ní v tomto případě pohrát, vyladit techniku přípravy a vědět, co děláte. Odměnou je pak zajímavá podívaná a chuť výsledné kávy.

V dnešní době je Vacuum pot pořád spíše vzácností v alternativních přípravách, kávu si v něm dělají jen opravdoví kávoví nadšenci či lidé z oboru. Na druhou stranu se již některé kavárny nebojí Vacuum pot nabízet, proto doporučujeme využít spíše jejich nabídku než investovat své vlastní finance.

Tento článek vznikl s velikou pomocí baristy Jana Komárka z pražské kavárny Monolok, kde nabídka výběrové kávy připravované ve Vacuum potu rozhodně nechybí. Přístroj uvidíte v akci a nemusíte se bát zeptat na to, co Vás zajímá!
 

Autor: Věra Judasová, Kávové listy

Úvodní foto: Kavárna Monolok




Komentáře ke článku
cqcaiyxx@gmail.com Odpovědět
hagloptjs@gmail.com Odpovědět
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Letní seriál 2
Shakerato z Local Barber Shop

Minulý týden jsme na Kávových listech zahájili letní seriál osvěžujících kávových nápojů. V jeho druhém díle vám představujeme Shakerato od Rebelbean. Jak už název napovídá, k jeho přípravě potřebujete shaker. A taky dobré espresso.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku