Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Oxalis už dávno
není jenom čaj

Lidé z pražírny Oxalis se zabývají výběrovou kávou již více než čtyři roky. Co je k výběrové kávě přivedlo? Kdy pochopili její smysl? A co chystají v nejbližší době? Během exkurze v jejich pražírně nás čekalo jedno překvapení za druhým.

Sídlo, sklady a pražírna společnosti Oxalis se nacházejí ve Slušovicích u Zlína. Významnou část velké třípodlažní budovy zabírají ale především čaje,  které se na obratu firmy podílejí 60 %. Káva ovšem tvoří se svými 20% také nezanedbatelnou část. Když se dnes řekne Oxalis, všem se tedy automaticky vybaví obchody s čaji a kávou. To, že se nejedná pouze o komoditní kávu  jsme věděli, ale že začali pražit i microloty pro nás bylo překvapení. Hned jsme se tedy začali vyptávat přímo pana Petra Zelíka, majitele Oxalisu.

 

Kávové Listy.cz: V povědomí  veřejnosti jste zapsaní jako síť obchodů s čaji a kávou. Jak dlouho se ale věnujete kávě?

Ing. Petr Zelík: „Kávě se věnujeme od roku 1999. V té době jsme dováželi kávu upraženou v zahraničí. Dodavatele jsme za celou dobu mnohokrát změnili.  Dováželi jsme jak obyčejnou komoditní kávu, tak i aromatizovanou. Postupem času jsme ale začali zjišťovat, že to jde dělat i lépe a také jsme se seznámili s výběrovou kávou.“

 

Kávové Listy.cz: Co vás k výběrové kávě přivedlo?

Ing. Petr Zelík: „Na jaře roku 2010 jsem dostal pozvání  do Kostariky a Panamy, kde jsem měl možnost seznámit se s děním na kávové plantáži. Na této a dalších cestách jsem se především dozvěděl, jak se káva degustuje, jaké existují alternativní metody přípravy na filtrech a jak je vůbec výběrová káva důležitá.“

 

Bez názvu 10  Bez názvu 2

      Sklady zelené, nepražené kávy.                                        Zelená káva připravená k pražení.

 

Kávové Listy.cz: Jak Vaše nově nabyté zkušenosti ovlivnily další vývoj Oxalisu?

Ing. Petr Zelík: „Od té doby jsme změnili spoustu věcí. Postupně jsme začali nakupovat kávy přímo od farmářů. Protože chceme našim zákazníkům dodávat co nejčerstvější kávu, zakoupili jsme výkonnější  pražičku a od loňského září si již veškerou kávu pražíme sami. Do budoucna máme i další plány, jak můžeme kvalitu našich káv ještě více zlepšit.“

 

Kávové Listy.cz: A prozradíte našim čtenářům, na co se mohou těšit?

Ing. Petr Zelík: „Chtěli bychom lidem ukázat, že dobrá káva není pouze italské espresso. Do budoucna chceme zavést kromě káv, které máme k dispozici po celý rok, i microloty. To  jsou kávy které byly pěstovány v menším množství a v nabídce budou 2 až 3 měsíce. Máme kontakty na drobné plantáže v Kolumbii, Rwandě, Brazílii a Kostarice. První takové kávy zahrneme do našeho nového katalogu, který bude uveřejněn v září. Také bychom se chtěli více soustředit i na čerstvost kávy, která se dostane k zákazníkovi.“

 

Bez názvu 3  Bez názvu 1

     Chlazení čerstvě upražené kávy.                                              Celý proces pražení je řízený počítačem.                                  

Kdo stojí za pražením kávy v Oxalisu?

Po zajímavém rozhovoru jsme se vydali na prohlídku pražírny s panem Ivanem Čumíčkem, který v pražírně zodpovídá za výběr káv. Kromě velké moderní pražičky na 35 kilogramů kávy jsme také viděli i sklad, ve kterém se nacházelo několik stovek kilogramů kávy. Povídali jsme si s ním o  nové pražičce od firmy Loring Smart, která je unikátní v technickém řešení způsobu pražení. "K pražení dochází pomocí horkého vzduchu v uzavřeném prostoru bubnu, proto jsou kávová zrna rovnoměrně a konzistentně vypražena. Zároveň je pražička šetrná k životnímu prostředí, protože v cyklonu, který je umístěný nad hořákem dochází k pálení všech zplodin při teplotě 800°C. Byli jsme první ve střední a východní  Evropě, kdo tuto pražičku začal používat", dodal pan Čumíček.

Když jsme se ho zeptali, které kávy z jejich nabídky by nám doporučil, zmínil Brazílii Fazenda Paraiso, kterou zakoupili přímo od farmy Paraiso. Pozornost si prý jistě zaslouží i Etiopia Kaffa, která je zvláštní tím, že se jedná o původní divokou odrůdu kávovníku.

 

Vždy rádi vidíme, když se nějaká česká pražírna vydá tím správným směrem k tomu, aby se z ní stala kvalitní pražírna výběrové kávy. K úplné dokonalosti chybí už jenom detaily, které, pokud všechno bude probíhat ve stejném tempu jako doposud, budou vyladěny během velmi krátké doby.

 

Autor: Nicol Durajová, Kávové Listy.cz

Foto: Tomáš Konečný, Kávové Listy.cz

 

Bez názvu 5  Bez názvu 6

       Opravdu velká pražička na 35 kg kávy.                  Ivan Čumíček dohlíží na nákupo a pražení kávy.

 

Bez názvu 8  Bez názvu 7  Bez názvu 9

       Sklady kávy v Oxalisu neberou konce. Pytle kam se podíváš..          Pražící komplet Loring Smart.




Komentáře ke článku
Petr Lindner Odpovědět
Jenom nevím, kam hoši z Oxalisu chodí na ty ceny...
Michal Křižka
Nakupují dražší ( a kvalitnější) loty...
Bětka Blahová Odpovědět
Drahé nebo levné?
Mareček
Něco mají levné, něco podobné jako doubleshot..
Jiří Mlejnek Odpovědět
U něčeho srovnatelné, ale spíše dražší než konkurence ve výběrové kávě. Záleží na výsledné kvalitě jednotlivých káv.
Evža Odpovědět
Copak drahé, ale než se to dostane k zákazníkovi tak je to staré. Když narazíte na něco co zrovna dorazilo ze skladu je to velice dobrá káva, problém je se skladováním na prodejnách.
Zuzana
Káva z Oxalisu je nejlepší!!!
Jirka Forman Odpovědět
Nebo spoléhají na to, že jim to prodá zavedena značka...
Tomáš Odpovědět
Kupují dražší a kvalitnější loty, a pak to dají na prodejny do průhledných dóz, do kterých jde celý den světlo a 30× denně je otevřou, takže káva neustále oxiduje... ideální recept jak zničit skvělou kávu.
Mirka Odpovědět
Tak já jsem s touto kávou spokojena, ale pravda, že ji beru jako firma (čajovna a kavárna) takže se mi vždy do ruky dostane čerstvě upražená a nakupuji měsíčně, takže káva je u mne vždy čerstvá. :)
Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Top5coffee
Kolumbijský barista roku 2015 má svou kavárnu

Jak to vypadá, když si vítěz národního kola soutěže baristů otevře vlastní kavárnu?

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku