Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Woodbridge, United States

Cold Brew
Historie

Snad každý jsme si v kavárnách všimli těch vysokých věží připomínajících laboratorní vybavení. Řeč je o přístrojích pro přípravu kávy za studena, tzv. Kyoto Cold-brew. Tato metoda je překvapivě jednou z nejstarších zdokumentovaných příprav kávy na světě.

Ve spojených státech (a v Evropě, pozn. překladatele) se metoda cold-brew proslavila až během posledních 10-ti let. Zdaleka ale není metodou novou. Mnoho zemí má svou vlastní metodu přípravy studené kávy: thajské nebo vietnamské ice coffee a indická studená káva. Většina těchto metod ale používá kávu připravenou zatepla (případ thajské a vietnamské ledové kávy) nebo kávu instantní (indická studená káva). První záznamy o kávě připravené skutečně za studena, tedy ze studené vody, je znám z Japonska.

Japonská káva ve stylu Kyoto

Styl Kyoto, pojmenovaný díky své velké oblibě, kterou si v Kyotu získal, je nejstarší zaznamenanou formou přípravy kávy za studena (cold-brew). Jisté je, že Japonci připravovali kávu touto metodou už od počátku 17. století. Záznamy o tom, že by tomu tak bylo i dříve, jsou nejasné. Jedna teorie navrhuje, že Japonci se tuto formu přípravy kávy mohli naučit od holandských obchodníků, kteří tuto metodu používali, aby se jim káva lépe přepravovala na lodích.

Příprava kávy v kjótském stylu se během staletí stala uměním. Místo toho, aby se káva na hodiny namáčela, je extrahována kapku po kapce. Vždy jen jediná kapka vody smáčí namletou kávu. Výsledný proces je podobný jako Toddy (pozn. překladatele: Toddy je asi nejznámější značka na přípravu cold-brew v USA), ale je mnohem krásnější na pohled. Netrvalo dlouho a v Kjótu se začaly používat vysoké elegantní věže pro přípravu metodou cold-brew.

Cold-brew se dostává do Spojených Států

Tento způsob přípravy cold-brew se dostal do USA teprve nedávno. Zpočátku byl systém Toddy jednoznačnou volbou pro přípravu kávy za studena. Tato metoda byla pro kavárny jednoduchá, káva měla výraznou chuť i po přidání mléka a cukru a vysoký obsah kofeinu.

Nedávno se ale systémy pro přípravu cold-brew, připomínající ty původní kjótské, začaly oběvovat v kavárnách po celé zemi. Nějaký historik nebo sociolog by možná dokázal vysvětlit lépe než my, proč se tento styl cold-brew tolik prosadil v USA právě v poslední dekádě. Naše vysvětlení, proč k tomuto trendu dochází, je následující: 

  • cold-brew vyžaduje málo manuální práce, takže je velice praktickým nápojem pro přípravu v kavárnách
  • Spojené Státy začaly na kávu nahlížet jako na formu umění (například latte art) a toto je jeden z nejkreativnějších způsobů přípravy kávy za studena
  • ve zkušených rukou může tento způsob přípravy cold-brew přinést originální charakteristiky single-origin kávy, které jsou lepší než ty, které svede Toddy

Mnozí bychom si mohli myslet, že příprava kávy zatepla je tou hlavní metodou. Poslední čtyři století si ale lidé vychutnávali kávu také studenou. V dobách před zavedením elektřiny, kdy udržování ohně vyžadovalo hodně práce, mohla být metoda cold-brew klidně tou nejčastější formou přípravy kávy.

Jsme rádi, že vidíme, jak lidé znovu objevují tuto cestu, jak si kávu vychutnat. Už se těšíme na to, co si kavárny ve Spojených Státech vymyslí s metodou cold-brew v nadcházejících letech.

TextScott, profesionální spisovatel pro Driftaway Coffee

Překlad: Tereza Prejdová

ZdrojDriftaway Coffee (The History of Cold Brew)

Čtěte také:

Jak připravit skvělé Cold Brew?

Alternativní přípravy: Hario

Chemex v Bílém domě




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Baratza Sette 270
očekávaný mlýnek na kávu

Firma Baratza přichází s novým mlýnkem Sette 270. Představuje nový způsob mletí díky mechanismu z dílny aeronautického inženýra.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku