Zobrazujeme akce z Vaší lokality: Ashburn, United States

Adam Obrátil a Petra Střelecká:
Kvalitních kaváren je v České republice zatím málo

Pracovali v nejprestižnějších kavárnách Londýna, potom se ale Petra Střelecká a Adam Obrátil rozhodli vrátit zpátky do České republiky a založit si vlastní kavárnu v brněnském centru kultury a vzdělání Industra. Jaká jsou úskalí nové vznikající kavárny? A kdo se o kávu zajímá víc, Češi nebo Angličané? To si měli oba možnost zjistit na vlastní kůži.

Tento rozhovor vznikl koncem listopadu 2013, tedy v době, kdy proběhla také první ochutnávka nově vznikajícího centra Industra s názvem TASTE OF INDUSTRA.

Industra se nachází v areálu mrazíren. Průmyslová hala je ale docela neobvyklé místo pro kavárnu, nemyslíte?

Adam: Asi ano, ale v Anglii už je docela běžné spojení kavárny s galerií nebo s obchodem s oblečením, takže jsem hledali, s kým bychom se mohli spojit my. Navíc jsme věděli, že nemůžeme platit příliš za nájem. Potom jsme se dozvěděli o vznikající Industře, slovo dalo slovo a jsme tady. Poslední měsíc v podstatě denně.

Petra: Navíc se nám líbí, že to není místo, kam člověk vejde jenom, protože prochází okolo, ale že je to doslova cíl cesty. Musí si nás najít a trefit k nám. A potom je skvělý pocit, když lidi přijdou a člověk si uvědomí, že jsou tam opravdu jenom kvůli němu. Je to snové místo a lepší jsme si ani nemohli přát.

Určitě ale přišly i slabší momenty.

Adam: Nejhorší asi bylo, když jsme zůstali zasekaní stavebními pracemi. Člověk by rád den před první akcí ochutnával kávu a připravoval menu, ale my jsme zapojovali zásuvky. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli se to všechno vůbec stihne, protože ještě dvacet hodin před akcí by člověk nevěřil, že se u nás bude za pár hodin připravovat káva. Pak ale bylo docela kouzelné vidět, že se to opravdu stalo.

Tušili jste, že to zvládnete tak rychle?

Petra: Ze začátku jsme věděli jenom to, že chceme založit kavárnu, ale netušili jsme, kolik času to zabere. Často nás ostatní strašili, že může trvat i rok, než vůbec najdeme místo. To jsme si ale nechtěli nechat líbit a nevěřili jsme tomu.

A odhodlání se vyplatilo.

Adam: Myslím, že ano. Můj šéf v Anglii mi říkal, že letos to nemáme šanci stihnout, ale my to zvládli. Určitě nám ale pomohlo, že jsme se dostali do Industry, kde na to nejsme sami. Všichni si tady pomáháme, navíc máme společného právníka i účetního, takže se můžeme víc soustředit na přípravu kávy a na to, jak budeme milí na hosty.

Industra vznikala už dříve, než jste se k ní připojili. Jak moc jste mohli ovlivnit podobu kavárny?

Petra: Přišli jsme naštěstí v tom momentě, kdy jsme do toho ještě mohli mluvit. Kavárna byla sice už navržená designérkou, ale naštěstí se ještě daly dělat změny. Adam: Spousta návrhů se nám líbila. Hlavní změnou je barový pult, který je celý ze dřeva a v jedné výšce. Původně byl navržený klasický dvouúrovňový, kde vyšší část slouží zákazníkům a snížená část baristovi. Slovo bar totiž vzniklo ze slova barrier, překážka, tak jsme ji trošku snížili.

Když už jsme u těch překážek, v Anglii jste oba pracovali v prestižních kavárnách. Je těžké se na takové místo dostat?

Petra: Vlastně je to docela snadné, stačí když se člověk opravdu zajímá. Nepotřebuje ani zkušenosti. V Londýně jsou naopak rádi, když mohou člověka učit podle sebe.

Adam: A to je právě ta jinakost Londýna, kdy člověka zaměstnají hlavně kvůli tomu, že má zájem a je nadšený.

A jak to funguje u nás?

Adam: V České republice je to většinou tak, že kavárny hledají brigádníky, kteří už všechno umí. Nikdo nemá čas se jim věnovat, takže je to důležité. To byl i jeden z důvodů, proč jsem odešel do Londýna. Pochopil jsem, že se tady nic nenaučím. Hodně kavárníků se totiž snaží na kávě šetřit a počítá každý vymletý gram. Někteří dokonce ani nenastavují mlýnek, aby nemuseli kávou plýtvat. A pokud se chce člověk učit, musí si kávu navíc často zaplatit sám. Naštěstí začíná existovat čím dál víc výjimek.

Petra: Různorodost kaváren bych klidně přirovnala ke restauracím, kde existují rozdíly mezi průměrnými a kvalitní restauracemi a lidé je vnímají. Připadá mi, že těch průměrných kaváren je u nás spousta, ale těch kvalitních zatím velmi málo. A to bychom chtěli časem změnit.

Čím?

Petra: Už jenom tím, že budeme připravovat kávu z těch nejlepších surovin a jak to sami nejlíp umíme. Ve spoustě kaváren pracují za barem studenti, kteří kávu třeba vůbec nepijí. My chceme ale spolupracovat jenom s lidmi, které káva baví a mají ji za životní poslání, podobně jako my.

Adam: My chceme naše zkušenosti předávat dál, ale musíme mít jistotu, že je předáváme lidem, kteří si jich váží a nepřišli nás jen „vykrást“, aby mohli naše znalosti hned druhý den zužitkovat v jiné kavárně.

Jsou v něčem jiní i Češi jako zákazníci?

Petra: Jeden Angličan přirovnal Českou republiku k Londýnu v roce 2008. Kávová kultura se u nás totiž teprve rozvíjí a lidé o ni začínají pomalu zajímat.

Adam: V Londýně je totiž úplně běžná věc, že lidé chodí do kavárny i dvakrát denně. V České republice je káva v kavárně pořád spíše odměnou, než každodenním zvykem, což je škoda.

Petra: Bohužel je to ale i otázkou cenové dostupnosti. Káva v Anglii i v Česku je totiž skoro stejně drahá, ale zato platy jsou úplně jiné.

Proč jste tedy nezůstali v Londýně?

Petra: Byli jsme tam už moc dlouho, takže jsme z toho byli už unavení. V kavárně se tam za den připraví třeba i tisíc káv a si člověk po nějaké době začne připadat jako stroj. Navíc jsme tam vždycky žili s vědomím, že se chceme jednou vrátit. Všechno, včetně přátelství, bylo jen přechodné. Nebyl to domov.

Adam: Přesně tak, v Londýně sice člověk potká úžasné lidi, ale přátelství jsou tam hodně umělá. Lidi se tam totiž sjedou ze svých zemí a tím, že nikoho nemají, si vytváří pevné, ale povrchní vazby. Potom často odjedou a už se neozvou. Zato v Česku jsou ti přátelé stále skuteční, i když se třeba několik let nevidíte. A to je pro mě důležité. Mít takové přátelé i v Londýně, asi tam zůstanu.

Takže jste zpátky, založili jste kavárnu. Co bude dál?

Petra: Plánů je spousta. Rádi bychom v nejbližší době zkusili pořádání baristické soutěže. Prostory na to máme ideální, takže teď už jen sehnat sponzory. Taky nás samozřejmě láká cestování, soutěžení a třeba se jednou dostaneme i k pražení kávy.

Adam: Uvidíme kam nás to zavane. Možná to tady nebude fungovat a my se do roka sbalíme a odejdeme jinam, ale možná to taky bude fajn a my budeme mít čas na realizaci dalších nápadů.

Hlavně se nepřestávat snažit.

Petra: Přesně tak. Z Londýna oba víme, že se musí pořád něco dít a posouvat dál. Nemůže člověk ztvrdnout na jednom místě a přestat se vzdělávat…

Adam: …protože v tu chvíli ho někdo přeběhne a „odstřelí“.
 

Kavárna Industra Coffee není v současné době běžně otevřena, často se zde však konají degustace káv ze zahraničních i českých pražíren. Sledujte proto Facebook nebo Twitter kavárny, aby vám žádná akce neunikla.
 

Autor: Klára Pospíšilová




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

Brňané milují kávu.
Mymika je toho důkazem

Přestože je Coffee bar Mymika otevřený teprve čtvrt roku, už má své stálé zákazníky. V brněnské kavárně si můžete pochutnat na kávě upražené od Coffee Source. A bylo by hříchem odejít bez sladké tečky na závěr.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku