Zobrazujeme akce z Vaší lokality: , United States

17 věcí o kávě,
které stojí za to znát

A které to jsou? Pojďme bez dlouhého úvodu rovnou na věc:

č. 1 – Na počátku všeho byla tancující koza

Krásná legenda vypráví o etiopských pasáčcích koz, kteří si jako první povšimli, jaký vliv může mít kofein. Vypozorovali, že kozy jsou abnormálně čilé a hravé, až jakoby „tančily“ po pozření plodů kávovníku.

č. 2 – Káva byla původně k jídlu

Lidé z afrických kmenů dříve míchali kávové bobule spolu s tukem a vytvářeli si tak vlastní „energetické“ kuličky.

č. 3 – Popularita kávy vzrostla díky Islámu

Vzestup islámského náboženství obrovsky přispěl k rozšíření kávy mezi lid po celém světě. Pro náboženství, které zakazovalo pití alkoholu, byla káva ideálním nápojem.

č. 4 – Všechna káva světa roste v „kávovém pásu“

Je to tak. Kávovník je tropická rostlina a roste v „kávovém pásu“, který se nachází mezi obratníky Raka a Kozoroha.

č. 5 – Zákaz kávy v 17. století13753412372267

V roce 1675 byly na rozkaz krále Anglie zakázány všechny tehdejší kavárny. Měl za to, že v těchto podnicích se lidé nad kávou scházeli, aby proti němu osnovali spiknutí.

č. 6 – Pěstování Arabiky převažuje

Celých 70% světa konzumuje kávu Arabika, ta je obecně kvalitnější, chuťově jemnější, s větším aroma. Zbývajících 30% lidí na světě pije kávu Robusta, jež je typická svou větší hořkostí. Robusta má také téměř dvakrát vyšší obsah kofeinu než Arabika.

č. 7 – Káva je druhá nejčastěji obchodovaná komodita

První komoditou je ropa, hned za ní následuje káva, která patří mezi tzv. soft komodity. Na burze se obchoduje s kávou Arabika a Robusta. Pro zajímavost, v současných dnech je cena kávy na svém minimu za posledních pár let a káva Arabika se na burze prodává za částku kolem 1,20 USD za libru a Robusta kolem 1 870 USD za tunu (v přepočtu 0,85 USD za libru).

č. 8 – Káva roste na stromech

Kávovník volně rostoucí v přírodě je strom, který dorůstá výšky až kolem 9 m. Kvůli snadnějšímu sbírání plodů jsou však na farmách nejčastěji pěstovány kultivary s výškou kolem 3 m.

č. 9 – Kávu najdete uvnitř červené bobule13753412353514

Zralý plod kávovníku je krásně červená bobule, zvaná také „kávová třešeň“. A zrnka kávy jsou ve skutečnosti semínka ukrytá v této bobuli.

č. 10 - Kávová zrna jsou zelená

Červené plody kávovníku jsou sklizeny, sušeny a zpracovány tak, že nezbude nic než zelená semena, tedy zelená kávová zrnka. Ta svou výslednou zlatavou až tmavě hnědou barvu získají až pražením.

č. 11 – Káva má svůj crack

V pražírně prochází zelená kávová zrnka procesem pražení. Po pár minutách pražení začnou praskat. To se označuje jako první prasknutí, tzv. first crack. Kávová zrna pak zdvojnásobí svou velikost a po chvíli začnou praskat po druhé, tzv. second crack. Ten znamená, že káva je upražena.

č. 12 – Pražená káva potřebuje nechat odležet

Proces pražení je ukončen prudkým ochlazením zrn. Je to proto, aby v nich už nadále neprobíhaly žádné chemické procesy. Praženou kávu je pak nutné nechat odležet až na několik dní, kdy z ní odcházejí různé plyny. Pak už hurá do mlýnku a do Vašeho šálku.

č. 13 – George Washington vynalezl instantní kávu13753412613541

Trochu bulvárně pojatý nadpis, ale pokud čtete dál, splnil účel. Instatní kávu skutečně vynalezl George Washington, nebyl to však první americký prezident, ale Belgičan žijící v Guatemale. Tento vynález je datován do roku 1906.

č. 14 – Káva je ovoce

Kávovník je ovocný strom a káva tedy vlastně patří mezi ovoce. Šálek výborné kávy by měl chutnat svěže ovocně.

č. 15 – Espresso není ani malé ani velké

Pravé espresso existuje jen jedno a má své přesné parametry. Připravuje se ze 7,2 gramů jemně umleté kávy, má objem 25–35 ml při času extrakce 20–30 vteřin. Tlak by měl být při jeho přípravě 9 barů a teplota vody okolo 90 stupňů Celsia.

č. 16 – Americano vzniklo během 2. světové války

Označení „Americano“ pochází od amerických vojáků, kteří si za 2. světové války rádi ředili espresso vodou. Káva pak nebyla tolik silná, nabyla na objemu a američtí vojáci si tak vysloužili pověst velkých pijanů kávy.

13753414984527č. 17 – Jak funguje kofein

V našem mozku působí hormon adenosin. Jeho hlavní funkcí je přenášet nervové vzruchy podporující spánek. Když tyto vzruchy zachytí jeho receptor, náš elán mizí a chce se nám spát. Tihle dva fungují jako dobře sehraný pár.

Pak na scénu vstoupí kofein. Ten se naváže na receptor, zatímco adenosin se navázet nemůže. Toto zaregistruje Vaše hypofýza, která situaci vnímá jako krizový režim, a proto nařídí produkci adrenalinu. Vedle toho kofein prudce zvyšuje hladinu dopaminu. A výsledek? Kofeinové vybuzení je tu!
 

Inspirováno: http://theoatmeal.com/comics/coffee

Autor: Pavlína, Kávové listy




Komentáře ke článku Přidej vlastní komentář k článku

Přečtěte
si také

Aktuální
zprávy

The Filter: Summer Edition
Káva v Brně provoněla začátek léta

Přemýšleli jste někdy o tom, jak vypadá ideální začátek léta? My máme v redakci jasno. Bez kávy, drinků, jídla a přátel bychom se neobešli. A právě proto jsme navštívili The Filter: Summer Edition.

Zobrazit článek
Sdílejte kávu s přáteli
Najdete nás na facebooku
Kávové listy na Facebooku